Er is bij u een aangezichtsverlamming vastgesteld. De medische term hiervoor is een facialis parese. Bij een aangezichtsverlamming kunt u één helft van het gezicht minder, of helemaal niet bewegen omdat de aangezichtszenuw (nervus facialis) is beschadigd.
afbeelding van de aangezichtszenuw
Mogelijke oorzaken van een aangezichtsverlamming:
- Ongeval met schedelletsel
- Bij een ernstige middenoorontsteking
- De ziekte van Lyme
- Herpes simplex virus
- Het gordelroosvirus
- Een tumor die op de aangezichtszenuw drukt
- Als complicatie na een operatie
Vaak is de oorzaak echter niet bekend. We spreken dan van een Bell’s parese. Soms wordt een relatie gelegd met een periode van verminderde weerstand en ook stress. Uw behandelend arts heeft met u besproken wat bij u de oorzaak is.
Een aangezichtsverlamming beïnvloedt de mimiek. Met mimiek druk je gevoelens/emoties als boosheid, blijdschap, verbazing , verdriet uit door bepaalde gezichtsuitdrukkingen. De aangezichtsverlamming heeft ook invloed op spraak, eten en drinken.
Mimetherapie
Een bewezen effectieve behandelingsmethode bij aangezichtsverlamming is mimetherapie. Mimetherapie wordt gegeven door logopedisten en fysiotherapeuten die daarvoor een specifieke opleiding hebben gevolgd. Wij beiden zijn geregistreerd mime therapeut.
Het doel van de behandeling is de symmetrie in het gezicht te bevorderen, zowel in rust als bij beweging. Tijdens de therapie leert u de bewegingen van het gezicht beter onder controle te krijgen, zodat uw gezicht zo symmetrisch mogelijk beweegt bij eten, drinken of praten, maar ook bij het uitdrukken van bepaalde emoties. U leert zo om in het dagelijkse leven beter met uw aangezichtsverlamming om te gaan.
Als mimetherapeuten adviseren wij u om in een vroeg stadium de therapie op te starten. Indien er nog geen bewegingen mogelijk zijn kan ik u al wel uitleg geven en voorzien van praktische adviezen bij een aangezichtsverlamming. Mogelijk kunt u dan thuis al starten met eenvoudige massagetechnieken.
Tijdens de eerste afspraak vindt een zogenaamde 0-meting plaats. Wij onderzoeken dan uw gezichtsspieren in rust en in beweging . Aan deze meting wordt een score gekoppeld. Later in de behandeling herhalen wij het onderzoek en kunnen we vaststellen wat er verbeterd is in de mimiek.
Inhoud van de behandelingen:
- Het zelf leren masseren van het gezicht
- Oefeningen voor het bewegen van de mond, neus, wang, ogen en voorhoofd
- Ontspanningsoefeningen voor het gezicht
- Het leren beheersen van ongewenste meebewegingen
- Aandacht voor klachten bij eten en drinken
- Oefeningen om de spraak te verbeteren.
- Expressie oefeningen
- Het omgaan met de aangezichtsverlamming
Het aantal behandelingen in de mimetherapie varieert per patiënt en is afhankelijk van uw herstel. Gemiddeld worden er 5 tot 10 behandelingen ingepland. Daarnaast is het belangrijk dat u thuis actief en regelmatig oefent. De oefeningen voor thuis worden tijdens de behandeling met u doorgenomen. De rol van de mimetherapeut is begeleidend en ondersteunend.
Adviezen
- De eerste weken kunt u extra vermoeid zijn. Doe het rustig aan.
- Start niet met zelf oefenen . Als u de oefeningen niet op de juiste manier uitvoert, kan dit zorgen voor meer asymmetrie, meer spanning of soms zelfs pijn.
- Houd uw gezicht ontspannen en de bewegingen klein.
- Door extra aandacht te besteden aan uw kleding en kapsel wordt de aandacht afgeleid van de aangezichtsverlamming.
- Het kan prettig zijn om het gezicht te beschermen tegen de kou.
Indien u nog vragen hebt kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.