Ademnood wordt ook dyspneu genoemd. Je voelt je benauwd en snakt naar adem. Soms wordt het zelfs zwart voor de ogen en raak je in paniek. Er bestaat een relatie tussen benauwdheid, kortademigheid en hyperventilatie.

Er zijn aanwijsbare oorzaken voor ademnood, bijvoorbeeld wanneer men zich verslikt. Ziekten van de luchtwegen zoals astma, COPD, longontsteking en ziekten van het centrale zenuwstelsel kunnen ook benauwdheid veroorzaken.

Vaak heeft het benauwd voelen een psychische oorzaak. We spreken dan van hyperventilatie of disfunctioneel ademen. Wanneer je veel stress ervaart of in een burn-out zit, is de wijze van ademen vaak anders. Je ademt sneller en oppervlakkiger. dit versterkt het gevoel van ademnood of ademtekort.

Bij ziekten van de luchtwegen wordt vaak medicatie voor geschreven in de vorm van 'puffers'. Ademoefeningen zijn zeker effectief om de ademnood te verlichten.

Ademnood met een psychische achtergrond wordt met medicatie behandeld in de vorm van antidepressiva. Het reguleren van de ademhaling in combinatie met ontspanningsoefeningen is een natuurlijke wijze om het lichaam te kalmeren, zowel fysiek als mentaal.