Een symptoom wat veel mensen angstig maakt. Men is bang dat de pijn te maken heeft met het niet goed functioneren van het hart.

Er zijn echter meer oorzaken die de klacht kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan het Syndroom van Tietze (irritatie van het kraakbeen en spieren in de borst), pijnlijke tussenribspieren, brandend maagzuur, slokdarmkrampen en longziekten (astma en COPD).

Bij druk of steken in het borstgebied is het altijd verstandig eerst de huisarts te raadplegen. Hij kan door onderzoek al snel een diagnose stellen en waar mogelijk ongerustheid wegnemen.

Druk en steken in het borstgebied kunnen ook een signaal zijn dat u wat gas terug moet nemen. Dit symptoom komt vaak voor bij stress, hevige emoties en oververmoeidheid. Je gaat in deze situaties sneller ademen waardoor er een tekort aan koolzuurgas (CO2) ontstaat. Door het tekort aan CO2 vernauwen de bloedvaten en komt er minder zuurstof bij de organen en weefsels. Zo ook bij de spieren in het borstgebied.

Als je vaker last hebt van deze klacht en de disfunctionele ademhaling niet goed onder controle krijgt,  is therapie in de vorm van adem- en ontspanningsoefeningen  en het leren beheersen van emoties aan te bevelen.

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.