Duizeligheid kan varieren van licht in het hoofd tot het idee dat je gaat flauwvallen. Ouderen hebben meer last van duizeligheid dan jongeren. Vrouwen meer dan mannen.

Duizeligheid kan meer oorzaken hebben. Het is altijd verstandig om de huisarts te raadplegen. Over het algemeen is de oorzaak onschuldig.

In 50% van de gevallen is er een probleem in het binnenoor. Het gaat dan meestal om de aandoening BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid). Je wordt draaiduizelig bij bepaalde bewegingen zoals opstaan, gaan liggen, omdraaien in bed, bukken en omhoog kijken. De duizeligheid is heftig en trekt binnen 1-2 minuten weer weg. De duizeligheid wordt veroorzaakt door kleine kristallen in het binnenoor die losgeraakt zijn en de werking van het evenwichtsorgaan verstoren. In de meeste gevallen is BPPD goed te behandelen met bepaalde oefeningen. Het berteft bewegingen die ervoor zorgen dat de kristallen weer worden verplaatst. Helaas keert de BPPD in een aantal gevallen terug en dienen de oefeningen weer herhaald te worden. De BPPD kan ook vanzelf weer verdwijnen.

Bij 30% van de patienten die regelmatig duizelig zijn ligt de oorzaak bij een verkeerde ademhaling. Je kan duizelig worden door een te snelle en/of te diepe ademhaling, doordat er een tekort aan CO2 (koolzuurgas) ontstaat. Wanneer we teveel zuurstof inademen, ademen we teveel koolzuur uit. De koolzuurwaarde in het bloed wordt laag. CO2 (koolzuurgas) is een ontspanner van de spieren . Bij een tekort gaan de spieren juist samen trekken en vernauwen de aders en bloedvaten. Daardoor is er ook minder zuurstoftoevoer naar de hersenen en dat veroorzaakt dan uiteindelijk de duizeligheid.  

Duizeligheid kan ook worden veroorzaakt door een verhoogde spanning van bepaalde spieren in de hals.

Wilt u meer informatie? Stuur dan een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.