Veel mensen met een afwijkende ademtechniek belasten de spieren in de hals en/of keel enorm. Het gaat hierbij om de zogenaamde hulpademhalingsspieren. Het zijn de ademhalingsspieren die 'hulp' bieden, wanneer het lichaam extra zuurstof nodig heeft bij een fysieke krachtsinspanning of wanneer er gevaar dreigt en men moet vluchten. Na de inspanning ontspannen de spieren zich weer.

Wanneer we veel denken of piekeren, veel 'in ons hoofd zitten', gebruiken we ook vaak onze hulpademhalingsspieren. De schouders worden daarbij opgetrokken. We dragen de last of de zorg letterlijk op onze schouders. Wanneer een periode van piekeren of stress langdurig aanwezig is zullen de spieren in hals, nek en schouders zich aanpasssen en wordt de hoge ademhaling een gewoonte. Het wordt steeds lastiger om de spieren te ontspannen. Je weet niet meer hoe de spieren los te laten.

Door de verhoogde spanning ervaart men soms stemklachten, maar ook slikstoornissen. Het aanleren van een correcte ademtechniek vanuit het middenrif en het leren spreken met deze techniek is belangrijk om de klacht te verhelpen. Speciale manuele technieken kunnen het teveel aan spanning in de spieren verminderen of helemaal opheffen. Hierbij worden de spieren in het halsgebied gemasseerd, gekneed of gestretcht. Klachten van pijn en vermoeidheid in het gebied worden door de verbeterde doorbloeding weg genomen.

Stem- en slikklachten kunnen door deze behandeling, in combinatie met oefeningen genezen.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.