Klachten die u ervaart zijn afhankelijk van de plaats van bestraling. Door bestraling in de mond of hals kunt u pijn of stijfheid ervaren, wat uw dagelijkse functioneren kan belemmeren. Door de weefselverharding kunt u soms minder gemakkelijk slikken. Manuele facilitaties in het halsgebied kunnen de beweeglijkheid bevorderen en daardoor pijn en stijfheid beperken. Ook adviezen met betrekking tot de houding gedurende de dag en bij eten en drinken kunnen zinvol zijn.

Als u werd bestraald op de kaken kan een kaakklem (trismus) ontstaan. Dit komt doordat er zich bindweefsel vormt in de kauwspieren. Oefeningen en orale facilitaties kunnen hulp bieden om de mond weer beter te kunnen openen.

Manuele larynx facilitatie en orale facilitaties zijn zachte technieken met als doel:

  • afname van de overmatige spierspanning
  • toename van de mobiliteit
  • verbetering van de doorbloeding
  • afname van pijn en stijfheid

Na een operatie en/of bestraling kan het zijn dat u moeite hebt met het eten en drinken. Wilma kan u, als logopedist,  op diverse manieren ondersteunen bij uw slik- en of kauwproblemen.

De beperkingen, pijn en emoties die uw ziekte met zich meebrengt, hebben een behoorlijke impact op de kwaliteit van uw leven. Adem- en ontspanningsoefeningen met aandacht voor hartcoherentie kunnen u helpen om hier beter mee om te gaan.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.