Waarschijnlijk leest u op dit moment niet voor het eerst iets over slecht slapen en hebt u al talloze adviezen opgevolgd en hulpmiddeltjes uitgeprobeerd. Steeds weer denkt u dat het dé oplossing is, maar komt de slapeloosheid weer terug.

Gelukkig bespreken huisartsen steeds vaker onderliggende oorzaken van het slaapprobleem.

Een belangrijke oorzaak van slecht slapen is drukte in het hoofd. Je denkt na over dingen van de dag en van de dag die komen gaat. Het denken houdt niet op. Je frustreert jezelf over het feit dat je niet kunt slapen en dat maakt het probleem alleen maar groter. Dit heeft te maken met een verhoogde waarde van het 'stresshormoon' cortisol in het lichaam. Cortisol heeft het lichaam nodig voor vele functies, maar wanneer de waarde verhoogd is, kan dit schadelijk zijn. Het zorgt er o.a. voor dat je niet in slaap komt en vaak wakker wordt.

De hoeveelheid cortisol moet gedurende de avond afnemen, terwijl de melatonine toeneemt. Tegen de ochtend wordt het cortisolgehalte weer hoger, waardoor je energiek wakker wordt. Het is daarom belangrijk dat u leert om het cortisolgehalte in de loop van de avond te laten zakken.

U kunt dit leren door gebruik te maken van ademtechnieken en positieve emoties, waardoor het lichaam in een ontspannen en coherente staat raakt.

Ook de biologische klok en voeding hebben impact op het slapen.