U voelt zich voortdurend moe en bent niet vooruit te branden. Vaak begint het al bij het opstaan. U hebt de huisarts al eens geraadpleegd en mogelijk heeft deze al eens wat bloedonderzoeken laten uitvoeren waaruit geen afwijkingen naar voren kwamen.
De kans is groot dat de vermoeidheid te maken heeft met de manier van ademhalen. De ademhaling is snel en vindt hoog in de borst plaats. Het is een manier van ademen die men gebruikt als tegen een berg opgefietst wordt. In zo'n situatie is in korte tijd veel zuurstofwisseling nodig en mág men zich moe voelen. Past u deze ademhaling ook toe in rust of bij lichte activiteiten dan is het een ademhaling die niet bij de situatie past waarin u zich bevindt. We spreken dan van een disfunctionele ademhaling. Vaak ervaart men tegelijkertijd ook andere lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, gejaagdheid of spierklachten. Een ademtherapeut kan u uitleggen waardoor deze klachten en/of nog vele anderen ontstaan.
Voor een goede zuurstofopname door het lichaam is een kalme, iets diepere ademhaling met gebruik van het middenrif van belang. In de therapie of tijdens een workshop worden diverse ademoefeningen in combinatie met ontspanningsoefeningen aangeboden. Dit is noodzakelijk omdat de snelle ademhaling vaak te maken heeft met emotionle instabiliteit. Het oefenen met hartcoherentietechnieken (heartmath methode) is een manier waarbij ademregulatie en het inzetten van positieve emoties kunnen bijdragen aan meer veerkracht en energie.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.